10 skäl att inte köpa en tollare av Peggy O’Connell

Den engelska versionen ”10 Reasons to NOT buy a toller” publicerades i december 2000 på den amerikanska e-postlistan. Det här är en direkt översättning av Peggys text, dvs vi har inte lagt in några egna värderingar i översättningen. Läs texten lite med glimten i ögat och om du inte är avskräckt när du kommit till slutet så kan tollaren vara hundrasen för dig.

Tollare är inte små Golden Retrievers!

10.  Fällning och smuts

Tollare fäller sin päls ett par gånger per år, och de är hundar som gillar att simma och rulla sig, gärna i smuts och andra äckliga saker. Tollaren är inte hundrasen för pedanta personer eller allergiker.

9.  Akta din katt

Många tollare fungerar alldeles utmärkt tillsammans med katter och andra husdjur. Tollaren har dock en stark jaktlust och om du inte vill att din katt ska bli jagad av hunden, kanske tollaren inte är hunden för dig.

8.  Förvänta dig ingen vakthund

Generellt är tollare på sin vakt mot främlingar, men om du ha en vakthund, leta vidare. Tollare är naturligt uppmärksamma hundar, och deras skall kan säkert vara tillräckligt för att skrämma i väg en inbrottstjuv, men dessa hundar är inte som klippta och skurna för att vakta. De kanske inte leder tjuven till ditt silver på samma sätt som en labbe eller golden, men de kommer troligtvis heller inte att bita om det skulle behövas.

7.  Tjutet

Många tollare har problem med att vara tysta, vilket ofta märks när de uttrycker upphetsning och iver. För den oinvigde, kan det här låta som hunden piper, skriker eller tjuter. Om du inte klarar av att lära hunden att vara tyst, eller bor i ett område där idogt skällande kan skapa vissa problem, eller att du helt enkelt inte gillar högljudda hundar, då är inte det här rasen för dig. Högljudheten är ofta en reaktion på något som hunden tycker väldigt mycket om (vatten, boll, leksak etc.), mer än ett konstant beteende, men kan likväl vara mycket irriterande.

6.   Energi och framåtanda

Tollaren är en jakthund och avlad för att arbeta. Den har en enorm energi att arbeta och vill apportera tills din arm är färdig att ramla av. Tennisarmbåge hos tollarägare är inte vanligt men det förekommer. Den här hunden är en apporterande dåre som kan klättra i träd för att komma åt föremålet (textförfattaren har bilder på detta). Detta kanske låter roligt nu, men efter fyrahundra kast så kanske du ändrar åsikt.

5.   Inte allas bästa vän

Om du letar efter en hund som vill vara hela världens bäste vän, så kanske inte tollaren är något för dig. Tollaren är ofta välvillig, vänlig och sällskaplig, men om du letar efter en hund med Labbe-attityd – ”Mötte dig just och du är min bäste vän”, så ska du nog se dig om efter en annan ras. Tollaren hälsar vänligt på främlingar, men de spar på den sanna entusiasmen åt sin familj och nära vänner.

4. Sa du nej?

Om du ger tollaren lillfingret så kommer han att ta hela handen, och dessutom kommer han tillbaka för att ta din andra hand också. Tollare är generellt också för smarta för att ge sig in i en kamp om herraväldet. I stället känner de bristerna i maktförhållandet och utnyttjar dessa brister till fullo.
Om du inte kan vara bestämd (vänlig men bestämd) om vilka regler som gäller i ditt hem, och upprätthålla dem konsekvent, så kommer du snart att upptäcka den som sätter upp reglerna i ditt hem har fyra ben och är röd.

3. Gör som jag säger

Tollare älskar att arbeta, men de är inte alltid så lätta att träna som andra raser. De behöver bli utmanade och engagerade genom sitt arbete, annars blir de uttråkade och slutar att lyssna. De försöker också göra saker på ett antal olika sätt innan de gör vad du vill. Tålamod, påhittighet och flexibilitet är reglerna. Om du vill ha en hund som lär sig efter boken eller om du är osäker på din förmåga att träna en hund som är lite annorlunda jämfört med normen, då kanske tollaren inte är hundrasen för dig.

2.  Smart, smart, smart

Det kan inte understrykas nog att det här är en hund med begåvning i överflöd. Att som förare hålla hundens intelligens och livlighet fokuserad är en stor utmaning. Tollaren är en hundras som MÅSTE få åtminstone grundläggande lydnadsträning, och många tollarägare är aktiva inom olika hundaktiviteter som jakt, agility, apportering, spår, sök och lydnad, just bara för att hålla sin tollare sysselsatt. Även en tollare som ”bara” är en sällskapshund MÅSTE få grundlydnadsträning och en chans att använda sin hjärna (lär hunden hämta tidningen, bära in posten, lär den cirkuskonster etc), annars är risken stor att de blir fullkomligt avskyvärda inomhus.

1.  Vrooom

Tollaren är en energisk hund och behöver mycket motion. De är inte överdrivet hyperaktiva som vissa andra raser, men de behöver mycket engagemang, såväl fysiskt som mentalt. Om du letar efter en hund som nöjer sig med trevliga kvällspromenader och inget mer, välj en annan hundras! Bättre beteende med utmattning är regeln för att leva med tollare. Om du inte har tid att ge den här rasen minst en timme av engagemang varje dag, med mycket simning och apportering, se dig om efter en annan ras. En tollare med överskottsenergi hittar på egna sätt för att få utlopp för sin energi, och resultatet är sällan tilltalande.

Om du inte har möjlighet att hålla tollaren sysselsatt, skaffa dig då inte en tollare. En tollare är ett mentalt och fysiskt engagemang på många sätt mer än många andra raser. Tollaren är inte hunden för alla, och eftersom vi älskar dem djupt, vi vill inte se dem i hundgårdar och kojor. Glöm inte bort det, när du noga tänker över ditt val av en ”liten röd apporteringsmaskin”.